crossfit

The sport of fitness

funktionell fitness

En princip - INte ett progam

CrossFit är konstant varierade funktionella rörelser utförda med hög intensitet för att uppnå fysisk prestationsförmåga. Visionen är att bli så allsidig som möjligt med lika stor förmåga i var och en av följande fysiska färdigheter: Rörlighet – Kondition – Uthållighet – Styrka – Snabbhet – Explosivitet – Smidighet – Koordination – Precision – Balans. Vi söker arbetskapacitet i alla tänkbara rörelser och olika långa utmaningar. Träningen sker med t.ex. skivstång, hantlar, kettlebells, räcke, rep, hopprep, ringar, bollar och andra redskap.

KOndition

CrossFit består av stora delar konditionsträning i olika former. Det kan vara längre monostrukturella pass som cykling eller löpning eller kombinerat med t.ex. styrketräning.

arbetskapacitet

Grundstomen i CrossFit handlar om metabolisk arbetskapacitet och syreupptagningsförmåga. Vi tränar för stark arbetsförmåga över korta och långa tidsintervall.

Gymnastik

Rörlighet, balans och smidighet är en viktig del av CrossFit. Vi utövar b.la. repklättring, handstående och gymnastiska moment i ringar och räcke.

styrketräning

CrossFit inkorporerar flera olika styrkekemoment. T.ex. består en stor del av träningen av olika olympiska lyft, som frivändning, stöt och ryck.

crossfit som sport

CrossFit är lika mycket sport som träningsmetod. Som tävlande atlet behöver du visa din totala fysiska prestationsförmåga i; “The Sport of Fitness”. Atleter tävlar i att mäta alla tänkbara fysiska färdigheter i en rad olika moment och grenar. Nya tävlingsmoment och kombinationer adderas konstant.

Det unika med CrossFit-tävlingar är att tävlingsmomenten oftast förblir hemliga fram till några dagar innan start. Det gör att deltagarna måste träna inför alla tänkbara prövningar.

Crossfit open

Varje år (sedan 2011) i februari-mars genomförs en världsomspännande tävling som kallas The Crossfit Games Open. Den består mellan 3-5 prövningar, sk. workouts, som släpps med en veckas mellanrum och sedan ska genomföras under ett tidsfönster på fyra dagar. Resultaten registreras på Crossfits hemsida där man även kan se alla tävlandes resultat. Slutresultatet baseras på de totala placeringspoängen efter alla pass. Passen annonseras inte i förväg och varierar från år till år, eftersom tanken är att man ska vara förberedd för vad som helst.

Alla kan delta i The CrossFit Games Open och är sätt för atleter i alla nivåer att utmana sig själv och visa upp allt det hårda arbete som gått in i träningen.

Crossfit games

Crossfit Games är ett årligt evenemang som arrangeras av Crossfit Inc. sedan 2007. Tävlingen är det ultimata testet av fitness och den som har vunnit tävlingen kan titulera sig som världens mest vältränade person ("The Fittest On Earth"). 2007-2009 gick tävlingen av stapeln på en ranch i Aromas, Kalifornien. Från och med 2017 hålls tävlingarna i Madison,Wisconsin.