CrossFit Visby
Where the magic happens
Blog
25
April
2016

MAMATUMMY DAY!

Idag måndag 25 april 2016 firas mamatummy day för tredje året!

Det är en dag ägnad åt att uppmärksamma de problem som kan uppstå i och med en graviditet och förlossning.
____________________________________________________________

 

Vill du veta mer?
Behöver du hjälp?
Kontakta oss så bokar vi in en konsultation!

__________________________________________________________________

Här är texten direkt från MAMATUMMY DAYs egen sida!

MamaTummy-Day

Måndag den 25 april 2016 firar vi Mamatummy Day för tredje gången!

Varje år riskerar över 40 000 personer i Sverige, att få bestående problem efter graviditet och förlossning. Problemen negligeras ofta av vården och klassas främst som skönhetsbesvär. Besvären vi pratar om är diastasis recti, eller separerade magmuskler som det kallas för i dagligt tal.

Efter förlossningen är bukhinnan och magens muskler uttöjda, liksom bäckenbottenområdet. Individen har i detta läge svårt att hitta kontrollen och aktiviteten i magmusklerna igen.

Glöm situps och plankan – för tunga övningar som under lång tid rekommenderats nyförlösta kvinnor. Övningarna aktiverar de ytliga musklerna och ökar buktrycket kraftigt vilket medför en stor belastning på den redan påfrestade bäckenbottenmuskulaturen samt en icke funktionell bålstabilitet.

En kvarstående diastas samt en påfrestad bäckenbottenmuskulatur som personen inte kan kontrollera kan öka risken för problem som inkontinens, framfall, besvär och smärta från bäckenet och ryggen.

En del personer med stora diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att tarmarna håller på att ramla ut mellan magens muskler. De kan inte bära sina barn och de kan inte sköta sitt hem. De läcker urin. Ofta besväras dessa personer även av ryggont. Trots stora och vardagliga besvär får de sällan hjälp.

I Sverige ses diastaser främst som skönhetsproblem, trots att forskning visar annorlunda! Många personer får bestående besvär som påverkar dem resten av livet. Det här är ett stort problem, på både individ- och samhällsnivå.

Mamatummy Day, 25/4, vill uppmärksamma dessa problem. Många personer upplever att de är väl informerade och blir väl undersökta under graviditeten men efter förlossningen lämnas de att klara sig på egen hand. Okunskapen hos vårdgivare och tränare är stor om hur man kan aktivera kroppen för att stimulera läkning.

Med professionell hjälp och rätt träning av de djupa magmusklerna och bäckenbottenmusklerna kan de flesta återfå betydligt bättre bålstabilitet och bli mycket bättre. Många blir helt besvärsfria!

Och här är länken till hemsidan!

author: Carolina Bosdotri

Boka ditt pass här!
Boxpeak_small_white
CROSSFIT JOURNAL
CrossFit Journal: The Performance-Based Lifestyle Resource
Kontakta oss

info@crossfitvisby.se
CF Visby träning AB
Österbyväg 24
621 41 Visby

Gilla oss!
>